25 Eylül 2014 Perşembe

Paspas Teknolojisi

Günümüzde güvenli yolculuk sağlamak için teknolojinin pek çok alanından yararlanılmaktadır. Mesafeler arası zamanı en güvenli şekilde kısaltmak için hızlı trenler, uçaklar ve kara yolları kullanılmaktadır. Özellikle güvenli ulaşımı sağlayabilmek için trenlerde pek çok sistem kullanılmaktadır. Özellikle treni sadece tek bir makinistin kullandığı durumlarda, makinistin herhangi bir şekilde rahatsızlanması durumunda trende paspasın altında bulunan sensörler sayesinde makinistin durumu merkeze bildirilir ve tren kendini güvenli bir şekilde durdurarak, ilk yardım ekiplerine haber veriyor.

Trenlerde uygulanan bu güvenlik sisteminin en kısa zamanda arabalarda da kullanılması bekleniyor. Özellikle havuzlu paspas altına yerleştirilebilecek bazı sensörler sayesinde sürücünün herhangi bir ekstrem durum yaşamasında arabanın kendisini durdurması ve ilk yardım ekiplerine konum bilgisi vermesi gibi teknik yardımlar kullanılabilir. Havuzlu paspas modelinin altına yerleştirilecek bu sensörler sayesinde herhangi bir kaza durumunda da kazalardan canlı kurtulma oranı büyük oranda artacaktır.

Güvenli yolculuk oranını arttıracak bu tür uygulamalar, her zaman işe yarayacaktır. Bunların geliştirilmesi ve diğer ulaşım araçlarında da uygulanması gerekmektedir. Bu tür sistemlerin gelişmesi insanların çok daha rahat ve güvenli bir şekilde ulaşım faaliyetlerinde bulunmalarını sağlayacaktır. Özellikle şehirler arası kazalarda ya da ilk yardım durumlarında çok geç haber verilebildiği ya da sağlık ekiplerinin ulaşımda zorluk yaşamasından dolayı bu kazalarda hayatta kalma oranı çok daha düşüktür. Bu yüzden havuzlu paspas altına konulabilecek bu teknolojinin daha da geliştirilip, yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder