29 Ocak 2015 Perşembe

Vidalı Kompresör Hakkında Bilgiler

Dilimize Fransızca’dan geçen bir kelime olan kompresör, havanın basınçla sıkıştırılarak kullanılmasını sağlayan bir makinedir. Pistonlu kompresör ve vidalı kompresör olmak üzere iki çeşittir. Fakat günümüzde en çok vidalı kompresör modelleri kullanılmaktadır. Şimdi dilerseniz vidalı kompresörleri daha yakından inceleyelim...

Vidalı Kompresör Nedir?

Vidalı kompresör, basınçlı hava elde etmek için kullanılan bir kompresör modelidir. Diğer kompresör modellerinden farkı, basıncı oluşturmak için herhangi bir piston ya da benzeri bir donanım kullanmamasıdır. Zaten pistonların yerine rotor çifti kullanarak basınçlı hava elde edildiği için vidalı kompresör adını almıştır.

İlk olarak 24 Mart 1978 yılında Almanya’da Heinrich Kridar tarafından icat edilen ve patenti alınan vidalı kompresör modelleri, tarik boyunca birçok tasarımsal farklılıklar geçirmiştir. 1935 tarihinde ise günümüzde kullanılan vidalı kompresörlerin temelini oluşturan ilk gelişkin kompresör üretilmiştir.

Vidalı Kompresör Çalışma Prensibi

Vida kompresöründe piston olmadığını yukarıda belirtmiştik. İşte bu nedenle vidalı kompresörler, motordan hareket alan vidanın dönmesiyle kendi iç sisteminde basıncı artırma prensibine göre çalışmaktadır. Artan basınç ile çalışan kompresör, yağ ve havayı aynı anda seperatör tankına göndererek burada ayrıştırılmasını sağlar. Seperatör tankında ayrıştırılan yağ ve hava, ayrı ayrı radyatöre gönderilerek soğutulur. Burada soğuyan hava kullanılmak üzere dışarıya, yağ ise kompresör sistemine geri gönderilir. Bu sayede kompresör içerisindeki yağın sürekli olarak devridaim yapması sağlanmış olur.

Vidalı kompresör kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bir kere vidalı kompresörler sessiz çalışırlar. Ayrıca çok daha verimli ve teknolojik ürünlerdir. Erişilmesi güç olan debilere dahi çıkarak kullanıcısının faydasına çalışmayı sürdürür. Vidalı kompresör bakımı eksiksiz yapıldığı takdirde uzun ömürlü bir fonksiyonelliğe sahip olur. Fakat diğer kompresör modellerine nazaran daha pahalı olduğunu da eklememiz gerekiyor. Bu nedenle vidalı kompresör fiyatları arasında iyi bir karşılaştırma yapılması gerekmektedir.

Peki en kaliteli vidalı kompresör nereden satın alınır? Bu noktada tüketicilerin tercih edebileceği birçok marka var elbette, ancak Chicago Pneumatic markasının mutlaka incelenmesi gereken bir dünya lideri olduğunu söyleyebiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder